Μόλις χθες μάθαμε ότι η διατάραξη του βιολογικού μας ρυθμού έχει ως συνέπεια ψυχικές διαταραχές και η νέα μελέτη δείχνει του λόγου του αληθές και στους εφήβους.
Οπότε, όσοι μένουν ξύπνιοι αργά τη νύχτα, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία καθώς και από προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθηματικά προβλήματα, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, που πέφτουν στο κρεβάτι στην ώρα τους.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.948 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Χονγκ Κονγκ, ηλικίας από 12 έως 18 ετών, για να δουν τις συνήθειες ύπνου και τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Συνολικά, περίπου το 23% ήταν "κουκουβάγια", είχε νυχτερινό κιρκαδικό ρυθμό ή μια φυσική τάση να μένει ξύπνιο ως αργά.
Οι "κουκουβάγιες" είχαν 88% περισσότερες πιθανότητες να έχουν συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς από άλλους εφήβους και 25% πιθανότερο να έχουν κακή ψυχική υγεία. Περίπου οι μισοί από αυτούς τους εφήβους είχαν διάφορα προβλήματα με τον ύπνο τους - δεν μπορούσαν εύκολα να αποκοιμηθούν ή ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η αϋπνία από μόνη της συνδέθηκε με πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανιστούν προβλήματα συναισθηματικής, συμπεριφορικής και ψυχικής υγείας.
"Το να μην κοιμάται κάποιος αρκετά ή να κάνει κακό ύπνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά του να ρυθμίζει τα συναισθήματά του και να παίρνει αποφάσεις, συμβάλλοντας, έτσι, στον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων ψυχικής υγείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Shirley X. Li του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
"Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ του διακεκομμένου ύπνου και συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων. Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας και συμπεριφορικά ή συναισθηματικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στον ύπνο".
Πάντως μερίδα επιστημόνων επισημαίνει ότι οι γονείς μπορεί να μην είναι σε θέση να επαναφέρουν τα βιολογικά ρολόγια των εφήβων, αλλά μπορούν ακόμη να λάβουν μέτρα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κοιμηθούν καλύτερα.
"Ο εγκέφαλος των εφήβων είναι διαφορετικός και είναι πολύ φυσιολογικό να έχει μια προτίμηση όταν πρόκειται να πάει για ύπνο αργά και να ξυπνήσει αργά. Ο στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο αυτή την εγγενή προδιάθεση, προκαλώντας, έτσι, περισσότερη στέρηση ύπνου.
Το μυστικό είναι να αποφεύγουν την έκθεση στα νυχτερινά φώτα, ειδικά από ηλεκτρονικές συσκευές, 30 λεπτά πριν από την κατάκλιση", υπογράμμισαν.

healthmag.gr