«Έξυπνα» τηλέφωνα και λανθασμένη στάση σώματος



Γράφει: Γεώργιος Λ. Βησσαράκης, Φυσικοθεραπευτής

Αν στηρίζεσαι στο κινητό σου για να σερφάρεις στο διαδίκτυο, ελέγχεις τα mail σου και το status σου στα social media, τότε σχεδόν σίγουρα η Σπονδυλική Στήλη (ΣΣ) σου, και κυρίως ο αυχένας, υποφέρουν!
Πρόσφατη έρευνα  σε 1049 άτομα στο Χονγκ Κονγκ έδειξε εξάλλου, ότι το 70% των ενηλίκων και το 30% των εφήβων, παραπονιούνται για πόνο στον αυχένα, ώμους, καρπό ή δάκτυλα ως αποτέλεσμα της χρήσης κινητού, tablet ή και laptop.
Την ώρα που διαβάζεις κάτι στο κινητό σου ή γράφεις κάποιο κείμενο, δεν αποκλείεται να έχεις νιώσει τσιμπήματα στον ώμο σου ή πόνο στον αυχένα ή την πλάτη σου! Στην διεθνή ορολογία αυτό καλείται «text neck».
Ο αυχένας μας είναι έτσι κατασκευασμένος ώστε να επιτρέπει στο κεφάλι μας να στρίβει, να κοιτάζει προς τα πάνω ή να στρίβει- κάμπτεται προς τα κάτω. Στις πρώτες 15 μοίρες κάμψης ασκείται 12 κιλά βάρους στη ΣΣ, το οποίο αυξάνεται στα 30 κιλά σε πλήρη κάμψη!
Το γεγονός αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και διαχειρίσιμο από το σώμα μας, με την προϋπόθεση να μην γίνεται τακτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Όταν όμως «παλεύουμε» με την οθόνη του κινητού μας 2-4 ώρες/ημέρα, δηλαδή 700-1400 ώρες/χρόνο, είτε το πιστεύουμε είτε όχι προξενούμε βλάβη στην στάση του σώματός μας.


Τα αποτελέσματα είναι ολοφάνερα: η σωστή στάση σώματος μας απομακρύνει από τους ανεπιθύμητους πόνους, αυξάνει την τεστοστερόνη, την σεροτονίνη, μειώνει την κορτιζόλη- την ορμόνη του στρες- και γενικότερα συνδέεται με θετική αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
Αντίθετα, η κακή στάση σώματος μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, προβλήματα κατάποσης (οισοφάγος), πονοκεφάλους, κατάθλιψη, άγχος ως και χρόνιο πόνο!
Το ευχάριστο είναι ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε το αγαπημένο μας smartphone για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω, απλά να τροποποιήσουμε ορισμένες συνήθειες  σε ό,τι αφορά στη χρήση του:
·         Αντί να σκύβουμε πάνω από την οθόνη του κινητού,  το σηκώνουμε στο ύψος των ματιών μας
·         Όταν υπάρχει η δυνατότητα, χρησιμοποιούμε τη φωνητική πληκτρολόγηση
·         Αν έχουμε μείνει για πολύ ώρα ακίνητοι στο γραφείο μας πχ, σηκωνόμαστε να βαδίσουμε για να ξεπιαστούμε παίρνοντας βαθιές ανάσες, ενώ μπορούμε να κάνουμε και ήπιες διατάσεις στον αυχένα όπως και ένα ελαφρύ μασάζ ανάμεσα στις ωμοπλάτες μας (π.χ. στην κάσα μιας πόρτας)
·          Όταν ερχόμαστε σε επαφή με φίλους, προσπαθούμε να κρύψουμε το κινητό μας για να μη μας απασχολεί από την παρέα μας
·         Πίνουμε αρκετό νερό (βοηθάει στην χαλάρωση των στρεσαρισμένων μυών) και κάνουμε τακτικά ήπιες ασκήσεις την μυών του αυχένα, ώμων, πλάτης
·         Μια επίσκεψη στο οφθαλμίατρο ίσως μας φανεί χρήσιμη. Μια αύξηση των βαθμών μυωπίας ή η εμφάνιση πρεσβυωπίας για παράδειγμα, μας αναγκάζει να σκύβουμε περισσότερο, άθελά μας, για να δούμε καλύτερα
·         Στο χώρο εργασίας μας αλλά και εκτός αυτού, επικεντρωνόμαστε στη διατήρηση της σωστής στάσης, της σωστής αναπνοής και της ορθής «τοποθέτησης» του αυχένα, ώμων, καρπών και δακτύλων κατά τη χρήση του smartphone, του tablet ή του laptop



Για οποιαδήποτε απορία, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας (ορθοπεδικό κατά προτίμηση) ή στο φυσικοθεραπευτή σας.

Γεώργιος Λ. Βησσαράκης, Φυσικοθεραπευτής
Τηλ: 211.72.00.653, 6943.885.855