Επιστήμονες στις ΗΠΑ μεταμόσχευσαν βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών γυναικών στις ωοθήκες τους και με τον τρόπο αυτό ανέστρεψαν την πρόωρη εμμηνόπαυση και τους έδωσαν νέες ευκαιρίες γονιμότητας.
Η τεχνική, που δοκιμάσθηκε με επιτυχία πειραματικά σε 33 γυναίκες με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια (που προκαλεί εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών σε 1 στις 100 γυναίκες), ουσιαστικά δεν καθιστά απαραίτητη την ορμονοθεραπεία λόγω της πρόωρης εμμηνόπαυσης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μαιευτικής - γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Αϊμάν Αλ-Χέντι, ελπίζουν να μπορέσουν να δώσουν την ευκαιρία της τεκνοποίησης τουλάχιστουν στις εννέα στις δέκα γυναίκες με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια.

«Η θεραπεία με βλαστικoκύτταρα είναι μια πολλά υποσχόμενη προοπτική για τις δύσκολες περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας. Ειδικά οι γυναίκες με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια έχουν την ευκαιρία να παράγουν δικά τους ωάρια και δεν θα χρειάζεται να δανειστούν ωάρια από άλλες γυναίκες. Έτσι θα μπορούν να αποκτήσουν βιολογικά δικά τους τέκνα», εξηγεί ο ερευνητής.
Όλες οι γυναίκες, που συμμετείχαν στην πιλοτική θεραπεία, είχαν ξανά περίοδο και οι εξετάσεις με υπερήχους έδειξαν ότι οι ωοθήκες τους είχαν πολλαπλασιασθεί σε μέγεθος.
Η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια αυτή την εβδομάδα.

healthmag.gr