Αυτά που δεν θα ακούσετε για μετά τον τοκετό



Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, που φέρνει τεράστιες αλλαγές στο σώμα σας. Και, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι συμβουλές για την εγκυμοσύνη είναι πολλές. Και πολύ εύκολα προσιτές. Τι συμβαίνει όμως μετά τον τοκετό; Γιατί δεν μιλάμε για μια εξίσου δύσκολη και απαιτητική περίοδο;
Αυτά είναι τα πράγματα που δεν σας είπαν ότι θα αντιμετωπίσετε αφού φέρετε το μωρό σας στον κόσμο.

Θα είστε πολύ κουρασμένη

Και όταν λέμε πολύ, το εννοούμε. Μπορεί να κρατήσει για ημέρες, ακόμα και εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει επειδή το μωρό σας θα σας έχει ανάγκη συνεχώς τον πρώτο καιρό, και επίσης ο ύπνος γίνεται πολύ δύσκολος όσο το σώμα σας επανέρχεται από τον τοκετό. Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε, και ζητήστε βοήθεια.

Θα πονάει η κοιλιά σας

Ο πόνος προκαλείται από συσπάσεις της μήτρας, που την επαναφέρουν στο αρχικό της μέγεθος. Επίσης, μπορεί να υπάρχει πόνος όσο επανέρχεται το κοιλιακό σας τοίχωμα. Αν έχετε κάνει καισαρική, αυτή η περίοδος θα διαρκέσει περισσότερο.

Θα νιώθετε πόνο εκεί κάτω

Ακόμα κι αν ο τοκετός δεν εμφανίσει κανένα πρόβλημα, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε λίγο πόνο εκεί κάτω. Μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο με το να κάθεστε σε ένα μαξιλάρι, ή με ένα ζεστό μπάνιο.

Η περίοδος δεν θα επανέλθει αμέσως

Σε κάποιες γυναίκες, η επόμενη περίοδός τους έρχεται έξι με οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό, αλλά εξαρτάται από το άτομο. Αν θηλάζετε, μπορεί να περάσουν και μήνες. Επίσης, θα παρατηρήσετε αλλαγές στην περίοδο, όπως ότι μπορεί να είναι κάπως ασταθής ή με πιο έντονη ροή. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχει επιστρέψει η περίοδός σας, μπορείτε και πάλι να συλλάβετε, συνεπώς μην ξεχνάτε τις προφυλάξεις.

Μπορεί να έχετε αιμορραγία και εκκρίσεις

Άσχετα από το αν είχατε φυσικό τοκετό ή καισαρική, μπορεί να συμβεί, καθώς τα… “κατάλοιπα” της εγκυμοσύνης πέφτουν. Περνάει από αρκετές διαφορετικές φάσεις, από κοκκινωπό χρώμα, μέχρι λευκό ή διάφανο. Ανησυχητικά χρώματα είναι το κίτρινο και το πράσινο, όπως και οι περίεργες οσμές, που μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει κάποια μόλυνση.

Μπορεί να έχετε συμπτώματα κατάθλιψης

Είναι πολύ φυσιολογικό να αισθάνεστε θλιμμένη για μία ή δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό. Για αυτό ευθύνονται οι ορμονικές αλλαγές, το στρες και η κούραση. Αν, όμως, αυτά τα αισθήματα διαρκέσουν για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες, μπορεί να πάσχετε από επιλόχεια κατάθλιψη, και πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τουαλέτα

Πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά αν στο νοσοκομείο σας χορηγήθηκαν παυσίπονα ή αναισθησία. Για πολλές γυναίκες, αυτό συμβαίνει λόγω φόβου ότι το να πάνε τουαλέτα θα δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή, ή θα σκίσει τα ράμματα που μπορεί να χρειάστηκαν. Οι αιμορροΐδες, επίσης, είναι μια πιθανότητα, αλλά συνήθως φεύγουν μόνες τους. Φροντίστε να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αντιμετωπίσετε και προσωρινή ακράτεια.

Το στήθος και οι θηλές σας μπορεί να πονούν

Ο θηλασμός είναι καλός για εσάς και για το μωρό σας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Δεν είναι και τόσο συνηθισμένο όσο πιστεύουμε για ένα μωρό να κρατηθεί αμέσως από την μητέρα του και να αρχίσει να θηλάζει αμέσως φυσιολογικά. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να τα καταφέρετε, που αυξάνει τον κίνδυνο μικρο-τραυματισμών στην περιοχή.

Δεν θα χάσετε αμέσως όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης


Χάνετε αμέσως τα κιλά που έχουν να κάνουν με το μωρό, δηλαδή το βάρος του, το αμνιακό υγρό και τον πλακούντα. Τα υπόλοιπα κιλά μπορεί να χρειαστούν μήνες για να φύγουν, και καλό θα ήταν να μην πιεστείτε και τόσο. Το σώμα σας έχει καταπονηθεί και χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να επανέλθει. Παρομοίως, είναι καλή ιδέα να επιστρέψετε στην γυμναστική μετά τον τοκετό, αλλά πολύ χαλαρά, και πάντα αφού έχετε μιλήσει με τον γιατρό σας για το τι είναι ασφαλές για εσάς.

iatronet.gr