Κόμπλεξ κατωτερότητας: Πώς θα το ξεπεράσω;



Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί. Μοναδικοί, ο καθένας με τον τρόπο μας. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι κάτι που όλοι μας θυμόμαστε. Και πολλές φορές είναι πολύ εύκολο να συγκρίνουμε αρνητικά τον εαυτό μας με τους άλλους, και αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει κόμπλεξ κατωτερότητας.
Αυτό συμβαίνει όταν το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει να εστιάζει στα αδύναμα σημεία του. Συνεχώς σκέφτεται πως οι υπόλοιποι είναι καλύτεροι, στο οτιδήποτε, και δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους άλλους—ειδικά αν αντιμετωπίζει ανθρώπους με έντονη αυτοπεποίθηση. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σωματικά συμπτώματα, όπως έντονος ιδρώτας, και προβλήματα στην ομιλία. Συνεπώς, το κόμπλεξ κατωτερότητας μπορεί να μας εμποδίσει από το να πετύχουμε τους στόχους μας.
Ένας τρόπος για να θυμίζετε στον εαυτό σας καθημερινά ότι όλες αυτές οι σκέψεις δεν έχουν δύναμη, είναι να κάνετε μια λίστα με αυτά που πιστεύετε είναι οι καλύτερες αξίες σας. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να λέμε θετικά πράγματα για τον εαυτό μας—και το να αναλύαμε γιατί συμβαίνει αυτό, ειδικά για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, θα χρειαζόταν ένα καινούριο άρθρο από την αρχή. Δοκιμάστε να κρατάτε ημερολόγιο, στο οποίο θα καταγράφετε κάθε μέρα τα όμορφα πράγματα που κάνατε ή σας συνέβησαν. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε, να διοχετεύσετε τα αισθήματά σας στην τέχνη, καθώς η τέχνη είναι από τους πιο σημαντικούς αγωγούς, και έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ορίσετε τους στόχους σας. Στόχους για την καριέρα, την ζωή ή και τις προσωπικές σας σχέσεις, και να στηριχθείτε στις δυνάμεις σας. Θυμίστε καθημερινά στον εαυτό σας ότι είστε δυνατοί, ότι έχετε καταφέρει πράγματα και ότι μπορείτε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες που η ζωή έχει φέρει μπροστά σας. Αν μη τι άλλο, το να ζητήσετε βοήθεια αν αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ορισμένες καταστάσεις, δεν είναι ντροπή. Πόσο μάλλον, μπορεί να είναι το ξεκίνημα καινούριων σχέσεων, βασισμένων στην ειλικρίνεια, στην επικοινωνία και στην πεποίθηση ότι οι άνθρωποι, όσο μοναδικοί κι αν είμαστε, μπορούμε να υπερνικήσουμε τα πάντα με τους κατάλληλους συντρόφους δίπλα μας.

iatronet.gr