Έλλειψη βιταμίνης C: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;



Και ποιος δεν γνωρίζει για την βιταμίνη C; Είναι μακράν η πιο… δημοφιλής από τις βιταμίνες, και για πολύ καλό λόγο. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να την συνθέσει μόνος του, συνεπώς πρέπει να την λαμβάνουμε καθημερινά από την διατροφή μας. Την έχουμε ανάγκη για την καλή υγεία του δέρματος, των δοντιών και των οστών μας, και για πολλές ακόμα λειτουργίες του οργανισμού. Η συνεχής έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση που ονομάζεται σκορβούτο, και προκαλεί εύκολα μώλωπες, αιμορραγίες και πόνους σε μύες και αρθρώσεις.
Η βιταμίνη C, επίσης, είναι αναγκαία για να παραχθεί κολλαγόνο, το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπλαση ιστών στο σώμα, μεταξύ των οποίων ιστοί του δέρματος, των οστών, των συνδέσμων και τον τενόντων, των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, αλλά και των δοντιών.
Βρίσκουμε την βιταμίνη C σε μια τεράστια γκάμα από τροφές φυτικής προέλευσης, όπως εσπεριδοειδή, μούρα, πεπόνι και καρπούζι, αλλά και σε πολλά λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τις πιπεριές (ειδικά τις κόκκινες και τις πράσινες).
Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να συμβεί σταδιακά, αν δεν τρώμε αρκετές τροφές που να μας την προσφέρουν. Με τον καιρό, δεν μπορούμε να παράγουμε αρκετό κολλαγόνο, και αρκετοί ιστοί στον οργανισμό αρχίζουν να σπάνε, και η δυνατότητα του οργανισμού να επανέλθει πλήττεται σοβαρά. Αν η έλλειψη παραμείνει για περίπου τρεις μήνες, τότε προκαλείται σκορβούτο, βέβαια αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς δεν είναι καθόλου δύσκολο να λάβουμε καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης C.
Υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, ορισμένες ομάδες που είναι πιο ευπαθείς στην έλλειψη βιταμίνης C. Αυτές οι ομάδες είναι οι εξής:
*Άτομα εξαρτημένα από αλκοόλ ή ναρκωτικά, που δεν τρέφονται υγιεινά.
*Άτομα που κάνουν εξωφρενικές, περιοριστικές δίαιτες.
*Άτομα με πολύ χαμηλό μισθό, που δεν αγοράζουν πολλές τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα στην βιταμίνη.
*Άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια που δεν επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφά θρεπτικά συστατικά, όπως η νόσος του Κρον και η ελκώδης κολίτιδα.
*Οι καπνιστές, καθώς το κάπνισμα επηρεάζει την απορρόφηση της βιταμίνης C από τον οργανισμό. Επίσης, η  βιταμίνη ξοδεύεται στον οργανισμό ταχύτερα στους καπνιστές.
*Οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν, καθώς οι ανάγκες τους για βιταμίνη C καθημερινά είναι μεγαλύτερες.
Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι μας λείπει βιταμίνη C είναι τα εξής:
*Κούραση και αδυναμία
*Πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις
*Δημιουργούνται πιο εύκολα μώλωπες
*Ξηροδερμία
*Ψαλίδα στα μαλλιά
*Πρήξιμο των ούλων
*Ξαφνική αιμορραγία των ούλων
*Αιμορραγία από την μύτη
*Προβλήματα στην καταπολέμηση λοιμώξεων
*Απώλεια βάρους

Αν διαγνωστείτε με έλλειψη βιταμίνης C, που επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο και μπορεί να αποφευχθεί με το να τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, μπορείτε να αντιστρέψετε την ζημιά λαμβάνοντας συμπληρώματα και βελτιώνοντας την καθημερινή σας διατροφή.

iatronet.gr