Υποχονδριαση



Υποχονδρίαση είναι η ενασχόληση του ατόμου με φόβους ή την ιδέα ότι έχει μια σοβαρή ασθένεια, η οποία όμως δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Παρότι μπορεί να διαβεβαιώθει απο γιατρό ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας, το άτομο με υποχονδρίαση επιμένει και δεν καθησυχάζεται. Η υποχονδρίαση κατατάσσεται στις σωματόμορφες διαταραχές που σημαίνει ότι εμφανίζονται πολλά σωματικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα ο πόνος, νευρολογικά και γαστρεντερικά συμπτώματα.
Θεωρούμε ότι το άτομο εμφανίζει υποχονδρίαση όταν η ενασχόληση αυτή προκαλεί σοβαρή ενόχληση. Παράλληλα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές και να επηρεάσει την κοινωνική αλλά και την επαγγελματική ζωή του ως προς την καθημερινή του λειτουργικότητα. Για να διαγνωστεί η υποχονδρίαση τα συμπτώματα θα πρέπει να εμφανίζονται τουλάχιστον για 6 μήνες.
Η έντονη ανησυχία για την υγεία προκαλεί άγχος ενώ πολλές φορές συνυπάρχουν κρίσεις πανικού. Το έντονο άγχος και τα σωματικά συμπτώματα επιδεινώνουν τις σκέψεις που σχετίζονται με την υποχονδρίαση. Όλα αυτά γίνονται φαύλος κύκλος. Για να σταματήσει η ανησυχία θα πρέπει
  • να αντιμετωπίσουμε το άγχος μας
  • να περιορίσουμε τις αρνητικές σκέψεις
  • να συνειδητοποιήσουμε τη διαφορά των συμπτωμάτων (πραγματικών και υποχονδριακών)
  • να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας
  • να μάθουμε και να εφαρμόζουμε τεχνικές χαλάρωσης
Λίνα Ψούνη

https://psychinfo.gr/

iator.gr