Διατροφή παιδιού: Τροφές που βοηθούν να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα



Οι τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της παιδικής δυσκοιλιότητας!

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί μία από τις πιο συχνές διαταραχές της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος στα παιδιά, καθώς διαταράσσεται η συχνότητα και η σύσταση των κενώσεων, κάνοντας την αφόδευση δύσκολη ή ακόμα και επίπονη. Οι διατροφικές συνήθειες επιδρούν άμεσα στη λειτουργία του εντέρου κι έτσι οι διατροφικές επιλογές των παιδιών μπορεί να εντείνουν ή να ανακουφίσουν από τη δυσκοιλιότητα.
diskoiliotita 1
Ένας σημαντικός παράγοντας της διατροφής είναι το περιεχόμενό της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αποτελούν συστατικά των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων, των δημητριακών ολικής άλεσης και των ξηρών καρπών που περνούν ως ένα μεγάλο βαθμό άπεπτα από τον πεπτικό σωλήνα βοηθώντας στο σχηματισμό και τη διέλευση των κοπράνων. Οι απαιτήσεις των παιδιών σε φυτικές ίνες φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.
Ηλικία
Απαίτηση σε φυτικές ίνες (γρ/ημέρα)
1-3 ετών
19
4-8 ετών
25
Αγόρια 9-13 ετών
31
Κορίτσια 9-13 ετών
26
Αγόρια 14-18 ετών
38
Κορίτσια 14-18 ετών
26
Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να αυξηθεί το περιεχόμενο της διατροφής σε φυτικές ίνες φθάνοντας το στόχο ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του παιδιού. Αν ωστόσο ένα παιδί είναι «δύσκολο» στο φαγητό και αποκλείει πολλές από τις παραπάνω τροφές από τη διατροφή του, η διαδικασία αυτή μπορεί να αποτελεί πρόκληση για τους γονείς.
diskoiliotita 3
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποιες τροφές μπορούν να διευκολύνουν τα παιδιά. Τα λαχανικά, όπως ο αρακάς, το μπρόκολο, οι αγκινάρες και τα καρότα είναι πολύ καλές πηγές διαιτητικών ινών. Φρούτα, όπως το αχλάδι και το μήλο με τη φλούδα, αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα καθώς και τα ακτινίδια είναι επίσης καλές επιλογές ενάντια στη δυσκοιλιότητα. Μια ακόμα εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών είναι τα όσπρια, όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια, Επιπλέον τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι νιφάδες βρώμης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το ψωμί σικάλεως περιέχουν επίσης αρκετή ποσότητα διαιτητικών ινών. Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε παρακάτω την ποσότητα φυτικών ινών που αποδίδουν διάφορες τροφές.

• Φακές (12γρ. φυτικών ινών/φλιτζάνι μαγειρεμένου τροφίμου)
• Φασόλια (11γρ. φυτικών ινών/φλιτζάνι μαγειρεμένου τροφίμου)
• Ρεβίθια (10γρ. φυτικών ινών/φλιτζάνι μαγειρεμένου τροφίμου)
• Αμύγδαλα (8γρ. φυτικών ινών/ ½ φλιτζάνι)
• Καστανό ρύζι (7γρ. φυτικών ινών/φλιτζάνι μαγειρεμένου τροφίμου)
• Βρώμη (6 γρ. φυτικών ινών/φλιτζάνι)
• Αχλάδι με τη φλούδα (6γρ. φυτικών ινών/1 μέτριο αχλάδι)
• Αρακάς (4γρ. φυτικών ινών/φλιτζάνι μαγειρεμένου τροφίμου)
• Δαμάσκηνα (5γρ. φυτικών ινών/ ½ φλιτζάνι)
diskoiliotita 2
Πέρα από τις διατροφικές επιλογές, η μειωμένη πρόσληψη υγρών μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην κινητικότητα του πεπτικού σωλήνα εντείνοντας τη δυσκοιλιότητα. Για το λόγο αυτό, η αύξηση της κατανάλωσης υγρών συμπεριλαμβάνοντας το νερό, τους χυμούς και τις σούπες είναι απαραίτητη.
Τέλος, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να δράσει ευεργετικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας βελτιώνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Έτσι λοιπόν, ενθαρρύνετε τα παιδιά να ασκηθούν είτε με τη μορφή κάποιας οργανωμένης δραστηριότητας (π.χ. ομάδα μπάσκετ, χορού) ή ακόμα και με τη μορφή του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

mothersblog.gr