Οι έγκυοι μπορούν να απολαμβάνουν ζεστά μπάνια και σάουνα, χωρίς να αυξήσουν τη θερμοκρασία τους σε επίπεδα που μπορεί να βλάψουν το αγέννητο παιδί τους, σύμφωνα με την μετα-ανάλυση.
Κατά τις τρέχουσες οδηγίες, οι γυναίκες που κυοφορούν πρέπει να αποφύγουν το λεγόμενο θερμικό στρες, επειδή κινδυνεύουν να ανεβάσουν θερμοκρασία πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου.
Μια βρετανική παράδοση, μάλιστα, λέει ότι γυναίκες που είχαν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, έπιναν ένα τζιν κι έκαναν ένα ζεστό μπάνιο για να "ρίξουν" το έμβρυο. Το Βρετανικό ΕΣΥ, το Royal College of Obstetricians και πλήθος γυναικολόγων προειδοποιούν, εξάλλου, τις εγκύους να αποφεύγουν τη σάουνα και το τζακούζι.
Η νέα ανασκόπηση συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 12 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 347 γυναίκες. Διαπιστώθηκε ότι η παραμονή σε μια σάουνα, η άσκηση ή η απόλαυση ενός θερμού μπάνιου δεν αύξησαν επικίνδυνα τη θερμοκρασία - καμία γυναίκα δεν υπερέβη το συνιστώμενο όριο θερμοκρασίας, που είναι οι 39℃.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ προειδοποιούν, μάλιστα, ότι τέτοιου τύπου απαγορεύσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις γυναίκες να ασκούνται την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine, που δημοσιεύθηκαν τα ευρήματα, η Dr Ollie Jay, αναπληρώτρια καθηγήτρια άσκησης και αθλητισμού, δήλωσε: "Όλες οι κατευθυντήριες γραμμές υγείας για τις εγκύους αναφέρουν ότι η βύθιση σε ζεστό νερό ή η χρήση σάουνας πρέπει να περιορίζονται, λόγω του αυξημένου κινδύνου υπερθερμίας της μέλλουσας μητέρας και της συνακόλουθης πιθανής επίδρασης στην εμβρυϊκή ανάπτυξη. Ωστόσο τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος θερμικού στρες δεν είναι μεγάλος".
Με βάση τα αποτελέσματα. οι ερευνητές λένε ότι οι έγκυοι μπορούν να ασχοληθούν με ασφάλεια με αερόβια άσκηση υψηλής έντασης έως και 35 λεπτά στο 80-90% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού τους, σε θερμοκρασίες αέρα μέχρι 25℃ και 45% υγρασία.
Μπορούν, επίσης, να συμμετέχουν με ασφάλεια σε προγράμματα aqua aerobic, σε θερμοκρασίες νερού που κυμαίνονται από 28.8 βαθμούς Κελσίου έως 33.4 βαθμούς για 45 λεπτά και να απολαμβάνουν ζεστά μπάνια μέχρι 40 βαθμούς ή σάουνα μέχρι 70 βαθμούς και 15% υγρασία για 20 λεπτά, ανεξάρτητα από το στάδιο της εγκυμοσύνης.

healthmag.gr